Plek Omvormer

Plek omvormer: Binnen of Buiten

Alle moderne omvormers zijn weersbestendig. U heeft een keuze om deze binnen of buiten op te hangen.

Bij grote projecten wordt de omvormer meestal buiten bevestigd. Particulieren hebben een grote voorkeur voor binnen.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Beschermd

Binnen hangt uw omvormer droog en beschermd. Omvormers zijn weerbestendig, maar een droge omgeving is op zich goed voor een omvormer.

Onder handbereik

Incidenteel zult u bij uw omvormer moeten zijn. Dus moet de omvormer op een bereikbare plek hangen. Dat is binnen gemakkelijker te realiseren dan buiten.

Geluid

Omvormers kunnen een zacht zoemend geluid maken en soms klikken. Als dit binnen hangt, vlak bij een slaapkamer, dan kan dit irritant zijn. Buiten heeft u minder last van het geluid.

Hitte en efficiency

Als een omvormer te heet wordt, dan gaat de omvormer “deraten”; de omvormer gaat minder stroom produceren zodat de temperatuur niet te hard stijgt. Als de omvormer binnen op een warme plek of buiten op een zonnige plek hangt, dan zal vooral in de zomer de stroomproductie fors lager uitvallen.

Diefstal

Er zijn weinig berichten van diefstal van omvormers. Maar als een omvormer buiten op een bereikbare plek hangt, dan kan deze gestolen worden. De omvormer hangt aan een beugel, en kan zo afgenomen worden. Met een tang om de kabels door te knippen, kan een dief uw omvormer in 2 minuten meenemen. Als de omvormer buiten hangt, kunt u dit voorkomen door een beugel met anti diefstalbouten boven de omvormer te hangen. De omvormer kan pas gestolen worden, nadat deze beugel is verwijderd.

Brandgevaar

De belangrijkste reden om een omvormer buiten te hangen is brandgevaar. Het is mogelijk dat de bliksem direct in uw panelen in slaat. Die kans is heel erg klein, maar niet nul. In dat geval gaat de volle kracht van de blikseminslag via de plus, min en aarde draad naar de omvormer. Dit gebeurt met zo’n grote kracht dat de omvormer kan ontploffen.

U kunt uw omvormer hiertegen beschermen met een Dehn Surg Protection unit. Maar deze kost honderden euros, en wordt daarom niet vaak genomen.

Een tweede beveiligingsoptie is de omvormer buiten ophangen. Als een omvormer binnen wordt getroffen op een droge plek, omringd door brandbare materialen, dan kan uw huis vlam vatten. Als de omvormer wordt getroffen door de bliksem, terwijl deze buiten op een muur van steen hangt, dan kan er niets branden en de regen van de storm blust direct een eventuele brand.

VN-Solar adviseert om indien mogelijk de omvormer buiten op een beschutte plek op een noordelijke muur, maar uit het zicht van de straat en dus eventuele dieven te bevestigen. Dit is uiteraard niet altijd mogelijk. Denk daarom goed na over de ideale plek op uw locatie.